Beroendet styrde mig

Kjell-Olof Feldt, tidigare finansminister, och hans hustru Birgitta von Otter berättar öppet om sitt alkoholberoende respektive medberoende. De tror att öppenhet är väldigt viktigt och hoppas att andra ska ha nytta av deras erfarenheter.

I en artikel, Det var beroendet som styrde mig, som publicerats i Expressen den 7 augusti berättar Kjell-Olof Feldt att det var alkoholberoendet som styrde honom.

– Jag hade ingen makt över beroendet, det var beroendet som styrde mig. Det tar tid att erkänna att det förhåller sig så och försöka göra något åt saken genom att avstå helt eller dra ner rejält, säger Kjell-Olof Feldt.

Kjell-Olof tänkte att om han bara fick en sup till så skulle det bli bättre, men så blev det inte. Birgitta insåg först på senare tid hur mycket Kjell-Olof egentligen drack.

– Jag begrep inte förrän de senaste åren, och kanske inte ens då, riktigt hur mycket Kjell-Olof drack, säger Birgitta von Otter.

Kjell-Olof mådde inte alls bra och det var de fysiska symtomen som fick honom att slutligen söka hjälp för sitt alkoholberoende. Samtidigt fick Birgitta lära sig mer om de anhörigas roll och situation. Hon hade inte tidigare reflekterat över sitt eget medberoende.

Sluta helt eller dricka mindre

Birgitta berättar att många blir förvånade att man hos en alkoholläkare kan få hjälp att dricka mindre och att man inte måste sluta helt för att få vård.

– Jag prövade på att vara helt vit i sex-sju veckor. Alkohol har den fördelen att abstinensen inte är fullt så svår som för en del andra substanser. Det intressanta med den alkoholläkare som jag träffade genom landstingets beroendemottagning var att hon sa att jag själv fick bestämma hur jag skulle göra. Ville jag sluta helt eller lära mig att dricka mindre? Vill du inte så fungerar det inte alls, förklarade läkaren, säger Kjell-Olof Feldt.

Hälsovinster

Efter behandlingen mår Kjell-Olof mycket bättre.

– Vi kan gå i skogen igen, det är underbart. Året innan Kjell-Olof drog ner på drickandet fick jag gå ensam med hundarna. Vi grälar mindre och pratar mer. Tidigare drog vi oss båda undan efter middagen, för våra diskussioner ledde ingenstans eller så blev de till gräl, berättar Birgitta von Otter.

Öppenhet

Både Kjell-Olof och Birgitta poängterar vikten av öppenhet och att våga prata om beroende och medberoende. De hoppas att andra ska ha nytta av deras erfarenheter.

– Jag har alltid trott på att man ska prata om saker och inte hålla fasader uppe. I många år har jag på frågan om hur jag mår svarat att Kjell-Olof dricker för mycket, säger Birgitta von Otter.

– Då jag fattade beslutet att skriva in mig vid landstingets beroendeenhet berättade vi det för vänner och barn. Nu tar vi en dag i taget, berättar Kjell-Olof Feldt.

Kjell-Olofs barn är glada för att han tog tag i sitt beroende och ändrade sin livssituation.

– Jag är lite rädd att folk säga att jag inte slutat på allvar och att jag är en dålig förebild för före detta alkoholister, men min sonhustru som är psykolog säger att jag är ett föredöme som lyckats trappa ner utan att hamna i den depression som så många landar i när de bryter ett beroende. Hon tycker att det jag har gjort är beundransvärt och hon säger att hon inser att det har varit svårt, avslutar Kjell-Olof.

Kjell-Olof är prestationsdriven och har därför föresatt sig att klara av detta.

Du som vill ha hjälp

Välkommen till våra mottagningar om du vill ha hjälp. Du kan antingen söka direkt till oss, eller gå via din vårdcentral eller husläkare. Vi kan också ge råd till dig som är orolig för någon i din närhet.

Publicerad: 160902

Publicerad 2016-09-02

Läs mer

Du kan läsa hela artikeln på Expressens webbplats: