Sprututbytesmottagningar

Vi erbjuder sprututbyte vid våra mottagningar på Kungsholmen och Södermalm, samt via Capio:s mobila vårdbuss. Du som injicerar droger intravenöst och är 18 år eller äldre är välkommen till oss för att byta dina sprutor och kanyler/nålar. Du kan också få vissa tillbehör, såsom alkoswab och filter i samband med ditt besök.

För att få tillgång till vår service så måste du skriva in dig (svara på några frågor) och ta blodprover för hepatit (gulsot) och hiv.

Vi erbjuder rådgivning och stödjande samtal till drogfrihet, provtagning samt vaccination för hepatit A och B. 

Och vi erbjuder även behandling mot kronisk hepatit C.

Du har möjlighet att få träffa läkare måndagar, onsdagar eller fredagar och barnmorska på tisdag eftermiddagar. Vi kan också hjälpa till i kontakter med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik med mera.

Du som är inskriven här på sprututbytesmottagningen kan också hämta naloxon, ett läkemedel mot överdos.

Trygg och säker vård

Du hittar information om dina rättigheter och hur vi arbetar för en trygg och säker vård under rubriken Trygg och säker vård.

På mottagningen råder sekretess (även mot andra vårdgivare).

Inför besöket

Du behöver inte boka tid för att besöka oss. Vi har drop-in dagligen under mottagningens öppettider. Kom gärna på förmiddagen då det är färre besök. 

Du som vill byta verktyg hos oss måste regelbundet testa dig för hepatit och hiv. För att kunna få byta verktyg är det viktigt att du tar med dig dina använda till mottagningen. 

Under besöket

Första gången du besöker oss får du lämna blodprov för hepatit A, B och C men också hiv.

Du får även svara på några frågor rörande din situation, beroende och riskbeteende. Om det behövs erbjuds du vaccin för hepatit A och B. 

Ditt inskrivningsbesök tar minst 15-20 minuter.

Efter besöket

Vi är väldigt måna om vår verksamhet och ber därför dig som besökare att inte uppehålla dig i närområdet efter besöket. Du behöver även tänka på att inte injicera eller skräpa ner i närområdet. 

Det tar  tar 1-1,5 vecka innan provsvar kommer. På grund av sekretessen lämnar vi inte ut några provsvar över telefon utan vi vill att du kommer tillbaka och får dem personligen av oss.

När du är inskriven är du välkommen att besöka oss så ofta du behöver.

Varmt välkommen!