- Aktuellt
- Trygg och säker vård
- Organisation och uppdrag
- Forskning
- Jobba & utbilda dig hos oss
- Press och media
- Om webbplatsen
- About the Stockholm Centre for Dependency Disorders
- Kontakta oss
- Om oss
- Befintlig sida: Forskning
Forskning
Beroendecentrum Stockholm är en universitetsklinik med en lång tradition av forskning och utbildning. Tillsammans är vi med och driver beroendevården framåt!
Vi samarbetar med många andra ledande lärosäten och forskningscentrum, till exempel Karolinska Institutet, Stockholms Universitet, Centrum för Psykiatriforskning (CPF) och Forskningscentrum för psykosocial hälsa (FORUM).
Forskning
Vi driver klinisk och folkhälsovetenskaplig forskning. Målet är att implementera och utveckla effektiva metoder som hjälper till att förebygga och behandla beroende och skadligt bruk av alkohol, droger, läkemedel och spel om pengar.
Vi har flera forskare och forskargrupper som är kopplade till Centrum för psykiatriforskning (CPF) och Karolinska Institutet:
- Johan Francks forskargrupp studerar framför allt nya farmakologiska behandlingar för alkohol- och amfetaminberoende, liksom samsjuklighet mellan ADHD och substansberoende.
- Nitya Jayaram-Lindström och Anders Hammarbergs forskargrupp studerar framför allt psykologiska behandlingar för beroendetillstånd.
- Philip Lindners forskargrupp har fokus på digitala interventioner för beroendetillstånd, liksom forskning kopplad till Maria Ungdom.
- Martin Kåberg forskar framför allt kring personer som injicerar droger med fokus på hiv och hepatiter, narkotikarelaterad dödlighet, skademinimerande insatser, samt våld i nära relationer.
- Sara Wallhed Finn forskar om prevention och behandling av alkoholproblem, liksom vårdsökande, inom både den specialiserade beroendevården och andra hälso- och sjukvårdsmiljöer.
- Sven Andreasson forskar kring konsumtion, prevention och behandling av alkoholproblem, nära knutet till Mottagningen för alkohol och hälsa Riddargatan 1. Här kan du läsa vilka studier som pågår just nu på Alkhol och hälsa Riddargatan 1.
Frågor om forskning? Kontakta forskningsansvarig inom Beroendecentrum
Utbildning
Vi erbjuder kliniska utbildningsplatser för vård- & medicinstuderande, inklusive BAS-, AT- och ST-tjänstgöring för läkare, verksamhetsförlagd utbildning (VFU), praktisk tjänstgöring för psykologer (PTP), arbetsplatsförlagt lärande (APL) samt lärande i arbete för medicinska sekreterare (LIA).
Varje år undervisar vi cirka 300 läkarstudenter med både teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning.