Du som är anhörig

Att stå nära någon som har ett beroendeproblem kan vara svårt på många olika sätt. Det kan skapa oro och frustration, påverka relationen samt försämra ens egna mående och livskvalitet. Många kan behöva stöd och hjälp.

Vanliga frågor

 

För dig som är anhörig till en patient hos oss

Vi erbjuder information och stöd till dig som är anhörig till en patient hos oss. Det är i första hand patienten själv som avgör vem som är närstående. Ofta är det en partner eller någon i familjen, men det kan också vara en god vän. 

 

 

Fyra råd från psykolog

Psykolog ger fyra råd till dig som är anhörig: 1. Våga ta samtalet och lyft frågan. Förbered dig genom att fundera på vad du vill säga och hur du ska uttrycka dig. Ta upp frågan på en lugn och trygg plats för er båda. Båda bör vara nyktra vid samtalet. Använd jag-budskap och uttryck vad du upplever/känner. Var så konkret som möjligt i vad eller vilka situationer du känner oro över. 2. Skifta fokus. Vad kan du göra för att må bättre själv och få mer energi? Finns det barn med i bilden så mår många bra av att skifta fokus till barnen och lägga mer tid på att umgås med dem och ge dem uppmärksamhet. 3. Sök stöd för egen del. Även om livet på andra sätt är bra så kan det vara väldigt stressande att stå bredvid någon med beroendeproblem. Fundera på vilket stöd du skulle må bra av att få. Du kan kolla på länklistan här på sidan. 4. Uppmuntra till alternativa aktiviteter. Vilka aktiviteter skulle du kunna göra med din närstående som inte inkluderar alkohol/droger/spel? Vad kan in göra som är nyktert och som uppskattas av er båda?

Psykolog Ola Siljeholm ger 4 råd till dig som är närstående till någon som dricker för mycket eller använder droger

Fyra råd från en psykolog (för dig som hellre läser)

Klicka på knappen för att läsa det som sägs i filmen

 

Film riktad till barn som har en nära anhörig med beroendeproblematik