Vi erbjuder information och stöd till dig som är anhörig till en patient hos oss. Det är i första hand patienten själv som avgör vem som är närstående. Ofta är det en partner eller någon i familjen, men det kan också vara en god vän.
- Patient- och närståendeutbildningar (PNU): Inom psykiatrin anordnas patient- och närståendeutbildningar för olika diagnoser (till exempel substansberoende, ADHD, PTSD m.m). I dessa får du och din närstående lära er mer om den aktuella diagnosen och hur den kan påverka. Fråga din behandlare eller kontakta den mottagning/avdelning där din närstående behandlas för att få mer information.
- Stöd via nätet för anhöriga: eCraft är en digital kurs som vänder sig till dig som är anhörig till någon som behandlas hos oss för alkohol- eller drogproblem.
>> Läs mer om närståendekursen eCraft - Stöd för familjer och anhöriga till patienter inom Maria Ungdom: Maria Ungdom erbjuder olika alternativ till stöd till dig som är förälder eller annan nära anhörig till en ungdom. Till exempel har de familjerådgivning och KBT utifrån metoden CRAFT, Community Reinforcement and Family Training. Prata med aktuell mottagning för mer information.
Din närståendes behandling
På grund av patientsekretessen får vi inte diskutera någon annans behandling med utomstående, även om ni har en nära relation. Dock kan en patient välja att ge samtycke till att du får ta del av information och då går det naturligtvis bra. Om personen själv vill är du också välkommen att följa med till mottagningen och vara med på möten.
När det finns barn med i bilden
När någon i familjen lider av ett beroende så påverkas även barnen. Det är därför viktigt att göra situationen begriplig för barnen och hjälpa dem så att de kan känna sig trygga. Vi vet att många patienter som är föräldrar oroar sig för hur deras barn mår och undrar hur deras egen sjukdom påverkar barnen. Patienter hos oss som är föräldrar erbjuds därför stöd i ditt föräldraskap. Vi hjälper även till med stöd och information till barnen.
Barnombud
Inom alla våra enheter finns det barnombud som du som förälder eller närstående kan vända dig till vid frågor rörande dina barn. Barnombuden kan hjälpa till med:
- Föräldrastödjande samtal
- Samtal med barn och föräldrar
- Barnsamtal som förbereds med förälder
- Initierande och samverkan med andra instanser
Vill du veta mer så tala med din vårdkontakt hos oss eller fråga efter barnombud på mottagningen.