Först och främst: Det är aldrig ditt fel att din närstående fortsätter med sina vanor och upprätthåller sitt beroende. Något som ordet medberoende kan antyda för vissa.
Medberoende är ett omtvistat begrepp. En del anhöriga känner igen sig i det medan andra inte alls gör det. Vad många menar när de pratar om medberoende är att vissa gester hos dig som anhörig, som ofta utförs i all välmening, kan minska de negativa konsekvenserna för den andra personen och på så sätt underlätta användningen. Det kan till exempel vara att ringa till jobbet och sjukanmäla någon som sover ruset av sig, städa undan burkar/flaskor efter natten innan barnen vaknar, ge pengar, betala räkningar etc.
Det är fullt naturligt att vi vill hjälpa/skydda en person vi står nära och dessa reaktioner behöver inte vara fel i sig. Samtidigt som de kan göra att din närstående slipper uppleva vissa negativa effekter av sitt alkohol-, drog- eller spelbruk. Något som kan vara bra att fundera över är vad som skulle hända om du slutade med något?
Det är lättare sagt än gjort att förändra. Ofta gör vi som vi gör av flera anledningar: för den andre personen, för oss själva, för barnen, av rädsla eller ren vana. Det kan vara bra att prata med en rådgivare för att få stöd i din situation. Du kan till exempel kontakta anhörigstödet via din kommun eller kontakta någon av de anonyma stödlinjerna:
- Alkoholhjälpen (alkoholhjalpen.se) erbjuder professionell rådgivning via nätet och telefon. Här finns även ett forum för anhöriga där du kan prata med personer i liknande situation, samt ett anhörigprogram.
- Droghjälpen (droghjalpen.se) erbjuder professionell rådgivning via nätet och telefon, samt har ett anhörigforum.
- Stödlinjen för spelare (stodlinjen.se) erbjuder professionell rådgivning via nätet och telefon.