Alkohol

Alkohol är den vanligaste beroendeframkallande substansen i Sverige. Man räknar med att cirka 4 procent av Sveriges befolkning har ett alkoholberoende. Det är skillnad på riskbruk, skadligt bruk och beroende och därför är det många fler som har upplevt, eller riskerar uppleva, negativa konsekvenser av sin alkoholkonsumtion.

 

Riskbruk, skadligt bruk och beroende

Inom vården brukar man prata om riskbruk, skadligt bruk och beroende. Det är olika definitioner av dryckesmönstret samt vilka konsekvenser det har.

 

Hur ändras beteendet vid alkoholkonsumtion?

Alkoholpåverkan brukar mätas i promille som syftar till alkoholkoncentrationen i blodet. Om man har en promille alkohol i blodet betyder det att blodet till en tusendel består av alkohol.

Det finns forskning som visar att man mår som bäst innan man överstiger 0,55 promille.

Alkoholens påverkan på kroppen

De flesta av oss ser inte alkohol som ett potentiellt hälsoproblem, men kroppen och våra organ påverkas mycket av våra dryckesvanor. Enligt världshälsoorganisationen, WHO, finns det mer än 200 sjukdomar som har samband med hög alkoholkonsumtion. 

Sök hjälp

Vi erbjuder många olika typer av stöd och behandling för dig som önskar hjälp att förändra ditt drickande. Du kan få hjälp med att dricka mindre/kontrollerat eller att sluta dricka helt. Vi erbjuder både psykologisk behandling och behandling med läkemedel.

Du kan komma på remiss eller göra en egenamälan. 

>> Se våra mottagningar

 

Äldre och alkohol

Äldre över 65 år dricker allt mer

De senaste 15-20 åren har svenskarna druckit allt mindre alkohol. Detta gäller alla åldersgrupper förutom personer över 65 år, som i stället dricker mer. Det kan bero på flera olika faktorer, t.ex bättre ekonomi och förändrade attityder gentemot alkohol. Att äldre dricker mer än yngre kan också påverkas av sysslolöshet, ensamhet och ökad psykisk ohälsa.

Vad är riskerna med att dricka alkohol som äldre?

Med stigande ålder blir vi torrare och får mindre muskelmassa. Det gör att det krävs allt mindre alkohol för att få en hög promillehalt, som i sin tur ökar risken för olyckor. Det är även vanligt att äldre använder flera läkemedel, som i kombination med alkohol kan vara förenat med olika (ibland okända) risker.

Om man ser på alkoholrelaterade dödsfall så har detta ökat med nästan 20 procent i åldersgruppen 65+ de senaste 20 åren. I åldersgruppen 40-64 år har samma siffra minskat nästan lika mycket.

Alkohol är även den enskilt största påverkbara riskfaktorn för demens.

Därför är det bra att anpassa drickandet och dricka mindre alkohol ju äldre man blir.

Var med och jobba preventivt

Samhället har ett gemensamt ansvar att informera om riskerna med att dricka alkohol som äldre. Genom att jobba preventivt kan vi tillsammans göra skillnad.

Jobbar du inom primärvård, hemtjänst eller socialtjänst, och vill lära dig mer om alkohol och äldre? Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningspaket där du kan lära dig känna igen tecken på alkoholproblem och få ökad kunskap om hur du kan motivera äldre att ta emot stöd och hjälp. För många personer räcker det med korta och enklare insatser, till exempel information, stödsamtal på vårdcentralen eller hjälp på någon av våra mottagningar.

Frågetecken_AdobeStock

Vanliga frågor och svar om äldre och behandling hos oss

Sidan granskad av

Sven Andréasson, professor och överläkare
Senast granskad: 2023-10-23