Alkohol

Utöver tobak är alkohol den vanligaste beroendeframkallande substansen i Sverige. 

Foto: Marie Kristensson

I Sverige finns det cirka 330 000 personer med alkoholberoende. Många fler är dock troligen i riskzonen eftersom det är skillnad på riskbruk, skadligt bruk och beroende. 

Riskbruk 

Diagnosen riskbruk baseras inte främst på hur mycket du dricker, utan också utifrån följderna som det får för dig och din omgivning. Riskbruk går oftast att bryta genom att man får klart för sig vilka negativa konsekvenser det kan leda till. 

Skadligt bruk 

Med skadligt bruk menas att du dricker så pass mycket alkohol och på ett sådant sätt att det finns risk för ohälsa och sociala problem om du fortsätter att dricka på samma nivå. Det är väldigt individuellt hur mycket alkohol en person tål.

Gränsen för riskbruk anses ligga på 15 standardglas per vecka för män och 9 standardglas per vecka för kvinnor. 

En extra varningsfaktor är så kallat berusningsdricknde, det vill säga att du dricker mer än fem standardglas vid samma tillfälle, två gånger per månad eller oftare. Rent generellt brukar man säga att en konsumtion på över 60 gram ren alkohol i sex veckor eller mer påverkar hälsan negativt. 

Andra varningsfaktorer är om du till exempel kör rattonykter, kommer för sent till jobbet på grund av bakfylla eller om alkoholen riskerar att förstöra dina relationer med familj och vänner. 

Beroende 

Beroende innebär att din hjärna har påverkats så mycket av alkohol att den förändrats. Enbart din egna viljestyrka räcker inte längre för att styra hur mycket du dricker, utan alkoholen styr ditt liv. 

Bland symtomen för beroende finns toleransökning, abstinens, kontrollförlust och att mycket av dina tankar kretsar kring alkohol. Är du till exempel mer intresserad av vad du ska dricka när du går på fest, snarare än vilka människor du kommer att träffa? Då bör du nog testa dina alkoholvanor. 

Standardglas

1 standardglas = 12 gram alkohol, eller: 

  • 1 glas vin (10-15 cl)
  • 1 folköl (50 cl)
  • 1 liten starköl (33 cl) 
  • 1 liten drink (4 cl starksprit)
  • 1 stor starköl = 1½-3 standardglas beroende på alkoholprocent 
  • 1 flaska vin = 5 standardglas 
  • 1 halva (37 cl) starksprit = 9 standardglas 
  • 1 hela (75 cl) starksprit = 18 standardglas