- Aktuellt
- Trygg och säker vård
- Organisation och uppdrag
- Forskning
- Jobba & utbilda dig hos oss
- Press och media
- Om webbplatsen
- About the Stockholm Centre for Dependency Disorders
- Kontakta oss
Ökad risk för ohälsa i hbtq-gruppen
Socialstyrelsens rapport ”Psykisk ohälsa bland personer i samkönade äktenskap” visar att långvarig och allvarlig stress till följd av diskriminering skapar ökad psykisk ohälsa i hbtq-gruppen.
Det är vanligare med depressioner, psykoser och riskbruk av alkohol. Och det finns en ökad risk för självmord.
Rapporten visar att hbtq-personer riskerar i större utsträckning att utsättas för olika stressfaktorer som till exempel diskriminering och negativt bemötande. Man ser en betydligt högre förekomst av psykisk ohälsa och användning av psykofarmaka bland hbtq-personer, och detta tolkar man som ett tecken på stressrelaterad ohälsa i gruppen.
Riskbruk av alkohol
Enligt rapporten är riskbruk och beroende särskilt vanligt bland kvinnor i samkönade äktenskap. Man ser att bland kvinnor i 30-årsåldern är förekomsten upp till sex gånger högre än bland övriga gifta kvinnor i samma ålder. Det är då främst riskbruk av alkohol som det handlar om.
– Resultatet ligger i linje med tidigare studier där alkohol visat sig vara ett sätt bland homo- och bisexuella kvinnor att hantera den stress de utsätts för, det vill säga en slags självmedicinering, säger Johanna Jupiter, ansvarig för hbtq-frågor på Socialstyrelsen.
Och enligt rapporten finns det bland männen i samkönade äktenskap en ökad förekomst av allvarlig psykisk sjukdom som till exempel schizofreni eller liknande tillstånd.
– Det behöver inte betyda att gruppen generellt har en ökad risk för schizofreni, utan snarare att gruppen har en ökad risk för stress som kan påverka och utlösa sjukdomen, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.
Ökad risk för självmord
Enligt rapporten löper hbtq-gruppen en högre risk att dö i förtid, och detta gäller särskilt männen. Man ser också att självmord är vanligare i samkönade äktenskap, och förekomsten är högst bland män som både hade varit gifta med en person av samma kön och en person av motsatt kön. När det gäller fysiska sjukdomar så är det hiv/aids som förklarar den högre risken att dö i förtid.
Socialstyrelsen påpekar att det är angeläget att höja kunskapen om villkor och levnadsförhållanden och minska hälsoskillnader för gruppen. Resultatet kan därför ge ett underlag för förebyggande insatser och dessutom stärka det hbtq-främjande arbetet som pågår i kommuner, landsting och organisationer.
Du som vill ha hjälp
Välkommen till våra mottagningar om du vill ha hjälp. Du kan antingen söka direkt till oss, eller gå via din vårdcentral eller husläkare. Vi kan också ge råd till dig som är orolig för någon i din närhet.
Publicerad 2016-04-08
Senaste nyheterna
- Alvik-Ekerö beroendemottagning stänger och flyttar till Magnus Huss-mottagningen
- Ny rapport visar stor minskning av hepatit-infektioner
- Så såg det ut på de anonyma stödlinjerna 2023
- Region Stockholm får nytt regeringsuppdrag att öppna nationell stödlinje för psykisk ohälsa
- Sommarledigheterna närmar sig – har du tänkt igenom hur du ska dricka?
- Forskningspris till psykolog vid Beroendecentrum Stockholm
- Beroendecentrum Stockholms sprututbyten flyttar ihop
- Kreativa grupper - "ett sammanhang för medmänsklig närvaro"
- Så påverkas Beroendecentrum Stockholm av Vårdförbundets blockad
- Alkohollinjen blir Alkoholhjälpen