Spelberoende
Spelberoende har många likheter med riskbruk, skadligt bruk och beroende av alkohol och droger.

På Beroendecentrum Stockholm erbjuder vi hjälp för dig som har problem med spel om pengar, även kallat hasardspel. Upplever du problem med dataspelsberoende eller internetberoende bör du i första hand vända dig till din vårdcentral. Kan du inte få tillräcklig hjälp hos dem så kan de troligen remittera dig till en psykiatrisk mottagning som kan ge bra hjälp.
Varför väljer personer att spela?
De typer av spel som oftast leder till problem/beroende är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat (till exempel spelautomater) eller spel där spelaren tror sig ha den rätta kunskapen för att vinna (till exempel trav, vadslagningsspel eller poker). Anledningarna till att spela kan vara flera och se olika ut för olika personer. Det kan handla om:
- Ekonomiska mål
- Att bli sedd och erkänd som skicklig spelare
- Att uppnå kickar och spänning
- Ett sätt att fly vardagen och hantera svåra känslor
När problemen blir akuta brukar spelandet ske allt oftare. Både för att jaga vinster och för att fly från ångest, hjälplöshet och nedstämdhet.
Har du svårt att kontrollera ditt spelande eller har det börja påverka andra viktiga delar av ditt liv - relationer, ekonomi, studier eller arbete? Då kan du ha utvecklat ett spelberoende och det är bra om du tar hjälp för att bryta vanorna.
Symtom på spelberoende
Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst tre av punkterna nedan och om det har pågått en längre tid, kan det vara tecken på att du redan har eller riskerar att få problem.
- Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel).
- För att behålla spänningen krävs att du spelar för allt större summor.
- Du har misslyckats flera gånger med att begränsa ditt spelande eller sluta att spela.
- Du blir rastlös eller irriterad när du försöker sluta spela eller spela mindre.
- Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
- Du återvänder till särskilda spel fastän du tidigare har förlorat pengar på dem. Du vill ta revansch för förlusten.
- Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.
- Du har begått brott för att få pengar till spelandet (till exempel stöld, förskingring eller förfalskning).
- Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildning eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
- Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.
Vi kan hjälpa dig
Du som har problem med spel om pengar kan få behandling hos oss. Du betalar patientavgift upp till högkostnadsskydd. Behandlingen sker i öppenvård och består av gruppbehandling och individuell behandling baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT). Du kan också få behandling via nätet.
Om du vill ha hjälp är du välkommen att kontakta någon av våra lokala öppenvårdsmottagningar.