Spelberoende

Spelberoende har många likheter med riskbruk, skadligt bruk och beroende av alkohol och droger. 

Här hittar du information om problem med spel om pengar. Du som är intresserad av dataspelsberoende och internetberoende är välkommen att läsa mer under rubriken Fakta/ Andra typer av beroende.

De typer av spel som oftast leder till problem/beroende är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat (till exempel spelautomater) eller spel där spelaren tror sig ha den rätta kunskapen för att vinna (till exempel trav, vadslagningsspel eller poker). Många börjar och fortsätter att spela i hopp om den stora vinsten som ska göra dem ekonomiskt oberoende. Andra spelar för att bli sedda och erkända för sin skicklighet som spelare. Ytterligare några spelar för att det ger en kick och är spännande medan vissa spelar för att fly från vardagen och slippa det som uppfattas som svårt i livet. När problemen, oftast de ekonomiska, blir akuta sker spelandet allt oftare. Både för att jaga vinster och för att fly från ångest, hjälplöshet och nedstämdhet. 

Har du problem med spel eller svårt att kontrollera ditt spelande om pengar så kan du ha utvecklat spelberoende. Om spelandet påverkar hela ditt liv - relationer, ekonomi, studier eller arbete - så kan du behöva hjälp för att bryta beteendet. 

Symtom på spelberoende 

Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst tre av punkterna nedan och om det har pågått en längre tid, kan det vara tecken på att du redan har eller riskerar att få problem. 

  • Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel).  
  • För att behålla spänningen krävs att du spelar för allt större summor.
  • Du har misslyckats flera gånger med att begränsa ditt spelande eller sluta att spela.
  • Du blir rastlös eller irriterad när du försöker sluta spela eller spela mindre.
  • Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  • Du återvänder till särskilda spel fastän du tidigare har förlorat pengar på dem. Du vill ta revansch för förlusten.
  • Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.
  • Du har begått brott för att få pengar till spelandet (till exempel stöld, förskingring eller förfalskning).
  • Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildning eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
  • Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Vi kan hjälpa dig 

Du som har problem med spel om pengar kan få behandling hos oss. Du betalar landstingets patientavgift, och då upp till högkostnadsskydd. Behandlingen sker i öppenvård och består av gruppbehandling och individuell behandling baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT). 

Om du vill ha hjälp är du vlkommen att kontakt någon av våra lokala öppenvårdsmottagningar. 

 

Behandling via nätet för spelproblem

Behandling via nätet kan vara ett bra alternativ för dig som av olika anledningar vill förändra dina spelvanor mer på egen hand. Du jobbar med text och övningar på tider och platser du själv önskar. Behandlingen pågår under 12 veckor. Under dessa veckor har du regelbunden kontakt med en behandlare som ger återkoppling till dig och som kan svara på dina frågor.