Många elitidrottare behöver hjälp för att må bättre

Mottagningen för elitidrott och hälsa startades den 1 februari 2015 för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Hittills har 330 personer fått hjälp på mottagningen. De flesta uppger att de efter avslutad behandling mår mycket bättre.

─ Riksidrottsförbundet uppmärksammade oss på att elitidrottare inte alltid söker hjälp inom vården. Därför ville vi erbjuda ett mer lättillgängligt alternativ. Mottagningen strävar efter att tillgodose de båda behoven att vilja må bättre och samtidigt fortsätta att prestera idrottsligt, vilket är unikt, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

Mottagningen är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Beroendecentrum Stockholm för att hjälpa elitidrottare som mår psykiskt dåligt. Huvudsyftet är att göra elitidrotten mer hållbar och att förebygga en mer långvarig problematik.

─ Att må psykiskt dåligt uppmärksammas allt mer inom elitidrott och mottagningen har vuxit stadigt de fem år den funnits. Att elitidrottare och elittränare som har behov av hjälp hittar till mottagningen och uppger att de verkligen mår bättre känns tillfredsställande och visar att mottagningen gör skillnad, säger Göran Kenttä, kompetensansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Sedan starten den 1 februari 2015 har 330 personer fått hjälp på mottagningen i Stockholm. Elitidrottare och tränare som är aktiva i ett landslagssammanhang och är över 18 år är välkomna att söka vård.

─ De vanligaste svårigheterna är depression, ångestproblematik, utmattningssyndrom och ätstörningar. Svårighetsgraderna har varierat från lindrig till komplex. I de utvärderingar som gjorts svarar personerna att de är mycket nöjda med bemötande och behandling på mottagningen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri inom Beroendecentrum Stockholm.

Du kan läsa mer på elitidrottsmottagningen.se

Ytterligare en mottagning för elitidrott och hälsa, Triangelmottagningen, finns i Malmö sedan hösten 2016.

Publicerad 2020-02-03

Du som behöver hjälp

Du kan söka till oss från hela landet. Om du behöver hjälp kan du göra en egenanmälan via 1177 Vårdguiden E-tjänster. När vi har fått din egenanmälan, kontaktar vi dig så snart vi kan på det telefonnummer som du uppgett i din egenanmälan. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon.

När du går i behandling hos oss betalar du patientavgift upp till högkostnadsskydd.

Välkommen till oss!