Behandling vid opioidberoende
Akuta bedömningar och avgiftningar erbjuds inom heldygnsvårdssektionen vid S:t Görans Sjukhus. Beroendeakuten Stockholm (BAS) har öppet dygnet runt, året om. För unga under 20 år finns Maria Ungdoms akutmottagning.
LARO (läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende)
Den vanligaste behandlingen vid opioidberoende är en kombination av läkemedelsbehandling och psykologisk behandling. Det kallas för LARO (läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende) och är något som erbjuds på alla våra lokala beroendemottagningar.
Vi har även en utvidgad och mer högspecialiserad LARO som erbjuds på våra LARO-mottagningar. Behandlingen syftar till att förebygga återfall, förbättra social funktion samt minska medicinska komplikationer, smittspridning och dödlighet.
>> Mer information om LARO-mottagningarna
Sprututbyte
Våra sprututbytesmottagningar jobbar med att förebygga blodsmittor och blodburna infektioner hos personer som injicerar droger. Mottagningarna erbjuder rena sprutor och kanyler, vaccination, provtagning, naloxon samt behandling för hepatit C och hiv. Besökarna får även rådgivning, stödjande samtal samt hjälp att koordinera stödjande insatser.
>> Mer information om sprututbytesmottagningarna
Naloxonutdelning
Naloxon är ett läkemedel som snabbt häver en opioidöverdos. Vanligaste formen av naloxon är som en nässpray, som sprutas in i näsan, vilket gör det enkelt att använda. Naloxon delas ut på våra sprututbytesmottagningar och LARO-mottagningar.
Poddavsnitt om stigma, smitta och sprututbyte
17 november 2022 spelade Kroppens hus in ett panelsamtal samtidigt som utställningen "I nålsögat", som skapades av patienter på sprututbytet, pågick.
Om avsnittet
2013 öppnade vi på Beroendecentrum Stockholm det första sprututbytet i Stockholm. Då haglade kritiken och oron. Nu har det gått tio år: hur har det egentligen gått? Har förhoppningarna om att stoppa spridningen av hepatit C och hiv gått i uppfyllelse? Ligger det kanyler överallt? Har fler börjat injicera bara för att det finns rena sprutor att tillgå? Och vad tycker mottagningens besökare? Och så blir det en snabbkurs i hur man häver en överdos med hjälp av nässprej.
Medverkande:
- Christina Lundgren - Brukarinflytandesamordnare Beroendecentrum Stockholm
- Martin Kåberg - Överläkare och specialist i infektionsmedicin och beroendemedicin, samt medicinskt ansvarig för Beroendecentrum Stockholms sprututbyte
- Magnus Linton - författare till boken KNARK: En svensk historia
- Moderatorer är Anna Nordlander och Edda Edlund