Sprututbytesmottagningar

Sprututbytesmottagningar

Våra sprututbytesmottagningar vänder sig till dig som är 18 år eller äldre, och injicerar droger intravenöst. På mottagningarna råder fullständig sekretess och inga andra vårdgivare kan se i din journal att du besökt Sprututbytet. Sprututbytet S:t Göran flyttar över verksamheten till Sprututbytet Södermalm från och med måndag den 13 maj. Maria Prästgårdsgata 34B, Plan 2. Öppettider samma som Sprututbytet S:t Göran haft.

Mottagningar (öppnas i ny flik)

Det här erbjuder vi

  • Byte av sprutor/kanyler (nålar)
  • Tillgång till tillbehör såsom alkoswab, brännkoppar och filter
  • Provtagning samt vaccination för hepatit A och B
  • Behandling mot hepatit C och HIV
  • Rådgivning och stödjande samtal till drogfrihet
  • Naloxonutdelning (ett läkemedel mot opioidöverdos)
  • Stöd i kontakt med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik och andra instanser

Träffa läkare
På torsdagar och fredagar finns läkare på plats på båda mottagningarna. På S:t Göransmottagningen även måndagar och tisdagar.

Varannan måndag har vi en läkare från Metadonsektionen hos oss som kan ge råd om, och remittera till, LARO och annan beroendevård.

Träffa case manager (kurator)
Vår case manager växlar mellan mottagningarna och du behöver ringa för att veta om hon är på plats. Case managern kan skriva remiss till beroendevård samt assistera i kontakten med Socialtjänsten och andra myndigheter.

Träffa barnmorska
Barnmorska finns på Södermalmsmottagningen på onsdagseftermiddagar.

Tider för endast kvinnor
På onsdagar på Södermalmsmottagningen håller vi enbart öppet för kvinnor.

Att besöka sprututbytet

Inför besöket

Du behöver inte boka tid för att besöka oss. Vi har drop-in dagligen under mottagningens öppettider. På förmiddagarna är det vanligtvis färre besök så kom gärna förbi då.

Du som vill byta verktyg hos oss måste regelbundet testa dig för hepatit (gulsot) och HIV. Du behöver även ta med dig dina använda verktyg till mottagningen. 

Under besöket

Första gången du besöker oss får du lämna blodprov för hepatit A, B och C samt HIV. Du behöver även svara på några frågor om din situation och ditt beroende. Om det behövs erbjuds du vaccin för hepatit A och B. 

Ditt inskrivningsbesök tar ungefär 15-20 minuter. När du blivit inskriven är du välkommen att besöka oss så ofta du behöver.

Efter besöket

Vi är måna om vår verksamhet och ber därför dig som besökare att inte injicera eller skräpa ner i närområdet efter besöket.

Det tar 1-1,5 vecka innan provsvar kommer. På grund av sekretessen lämnar vi inte ut några provsvar över telefon, utan vi vill att du kommer tillbaka så vi kan ge dem till dig personligen.