Alltid öppet

Ny väg in till behandling med egenanmälan i Alltid Öppet

Du som vill få behandling via nätet för alkohol, cannabis eller spel om pengar kan enkelt göra en egenanmälan via Region Stockholms app Alltid öppet.

- Anmälningsformulären till behandlingarna finns två steg från startsidan och innehåller endast runt ett tiotal frågor. Så vägen till behandlingsstart är väldigt kort. Vi hoppas att det gör det ännu enklare för den som vill göra en förändring att ta kontakt med oss, säger Kerstin Annerborn, enhetschef eStöd, Beroendecentrum Stockholm.

Beroendecentrum Stockholm har öppnat upp nationellt för egenanmälan till behandling via nätet. Hittills har detta bara kunnat göras via 1177 Vårdguidens e-tjänster, men nu finns alltså möjligheten även i Alltid öppet. Det gör vägen till behandlingsstart ännu mer integrerad, med anmälningsformulär, läkarbedömning och uppstart på ett och samma ställe. Egenanmälan gäller än så länge internetbaserade behandlingar för alkohol, cannabis och spel om pengar.

Hur det går till

Du som vill göra en egenanmälan går in i Alltid öppet (om du inte har appen kan du ladda ned den för Apple eller för Android). Klicka på ”Sök vård och rådgivning”, ”Beroende” och välj sedan behandling. Anmälningsformulären består av 8-11 frågor beroende på program. Här får du bland annat ange om du önskar göra bedömningen på distans eller på en fysisk mottagning. Innan du bekräftar din anmälan får du en sammanfattning av dina ifyllda svar.

När anmälan är skickad skapas en chatt med en behandlare som ger dig en tid för bedömning samt information om provtagning i de fall där det är aktuellt. Själva behandlingarna förmedlas likt tidigare via 1177 Vårdguidens plattform sob.1177.se eller deras app.

Publicerad 2021-01-27