Användning
Nikotin kan tas upp i kroppen på olika sätt. Det vanliga är att man snusar eller röker cigaretter/e-cigaretter. När du röker nikotin når nikotinet hjärnan inom 10 till 20 sekunder. När du snusar tar det längre tid tills ruset kickar in och dosen nikotin i blodet är istället högre under en längre tid.
Så påverkas du
När nikotinet når din hjärna aktiveras de så kallade nikotinreceptorerna och signalsubstansen dopamin utsöndras. Det gör att du kan känna dig piggare och uppleva ett rus. På kort sikt höjer nikotin blodtrycket, ökar pulsen och påverkar blodkärlens funktion. På lång sikt kan det öka risken för ett flertal sjukdomar.
Första gångerna man snusar eller röker är det vanligt att känna yrsel och illamående. Det kan även hända om det var länge sen man använde tobak eller om man använder en produkt med högre nikotinhalt än vad man är van vid. Att snabbt känna av starka fysiska effekter av nikotin brukar kallas att "få en nikokick".
Beroende
Nikotin har en centralstimulerande effekt och aktiverar vårt centrala nervsystem. Det är starkt beroendeframkallande och många som börjar använda nikotinprodukter får därför svårt att sluta även om de vill. Det finns många bra alternativ, både läkemedel och stödjande samtal, för den som önskar stöd att sluta.
Nikotin under graviditet
Under en graviditet kan användning av tobak och nikotin medföra risker för både kvinnan och barnet, bland annat på grund av att syre- och näringstillförseln till livmodern och moderkakan försämras. Alla produkter som innehåller tobak eller nikotin, även e-cigarettsvätska, kan orsaka förgiftningar. Barn, i synnerhet foster, är särskilt känsliga.