Beroende - vad är det?

Alkohol, droger, nikotin och narkotikaklassade läkemedel är substanser som klassificeras som beroendeframkallande. Även beroende av spel om pengar klassas som beroendesjukdom. Ett beroende kännetecknas bland annat av tvångsmässig användning, ökad tolerans och ett starkt sug. Hur snabbt ett beroende utvecklas beror på många olika faktorer, t.ex ens genetiska arv, vilken substans man använder och hur ens sociala situation ser ut.

Så utvecklas ett beroende

Det går inte att säga exakt när ett beroende uppstår eftersom det påverkas av många olika faktorer. Till exempel genetiska faktorer, vilken substans man använder, hur ens sociala situation ser ut och hur man mår i övrigt. Att använda beroendeframkallande substanser kan vara riskfyllt eller skadligt även innan ett beroende uppstått. Sök hjälp om du upplever problem med en ohälsosam vana - ju tidigare desto bättre.

Belöningssystemet spelar en central roll

I hjärnan finns ett avancerat system som kallas belöningssystem. Det har i uppgift att motivera oss till att göra sådant som historiskt sett gynnat vår överlevnad, som till exempel att äta, träna eller ha sex. När vi använder beroendeframkallande ämnen luras systemet till att frisätta höga doser av dopamin. Det gör att vi kan uppleva ett ännu starkare välbehag än vid naturlig dopaminutsöndring, vilket ger oss en stark signal om att upprepa beteendet.

Vad kan man vara beroende av?

När man pratar om beroende inom vården så syftar man på alkohol, droger, nikotin, narkotikaklassade läkemedel eller spel om pengar (s.k hasardspel). Även datorspel/gamingberoende har klassificerats som en beroendesjukdom av världshälsoorganisationen WHO 2018 och förväntas bli en medicinsk beroendediagnos i framtiden.

I dagligt tal kan dock beroende som begrepp användas i bredare bemärkelse och det finns mycket annat som vi människor kan känna oss beroende av, men som inte ligger till grund för en beroendediagnos inom vården. Det kan till exempel handla om träning, socker, mat, sex eller sociala medier.

Hur vet man om man är beroende?

Ett beroende kännetecknas av en ökad tolerans och tvångsmässig användning. Man brukar prata om en kontrollförlust som i förlängningen leder till negativa konsekvenser. Det kan handla om negativ inverkan på ens fysiska och psykiska hälsa, ekonomi eller sociala liv.

Det finns starka samband mellan beroendeproblem och andra psykiska besvär. Det är vanligt att personer med beroende har parallella psykiatriska tillstånd. Det kallas samsjuklighet.

För att fastställa en beroendediagnos används vedertagna klassificeringssystem som kallas ICD-10 och DSM-5.

Symtom på beroende:

 

  • Ökad tolerans (du behöver använda allt mer för att uppnå samma effekt)
  • Ständiga tankar på substansen/användningen
  • Att man prioriterar bort sådant man tidigare tyckt varit viktigt till förmån av användningen
  • Ett starkt fysiskt sug som känns i kroppen
  • Oro och ångest
  • Sömnsvårigheter
  • Lättretlighet/irritation och humörsvängningar
  • Självmordstankar
  • Abstinensbesvär vid utebliven användning
  • Fortsatt användning trots att det leder till negativa konsekvenser

Sök hjälp

Det finns många ställen du kan vända dig till om du tror du har ett beroende eller upplever en ökad kontrollförlust.

  • Din lokala beroendevård: Beroendevården kan se ut på olika sätt inom olika regioner. I Stockholm är vi, Beroendecentrum Stockholm, en specialistverksamhet inom psykiatrin. I andra regioner kan beroendevården vara inbakad i vanliga psykiatriska öppenvårdsmottagningar. Du kan vända dig direkt till den mottagning du önskar söka hjälp hos. 
    >> Se våra mottagningar
  • Behandling via nätet: Vi erbjuder behandling via nätet till dig som har problem med alkohol, cannabis eller spel om pengar. Du kan få behandlingarna oavsett var i Sverige du bor.
    >> Läs mer om behandling via nätet
  • Anonymt stöd: Det finns flera anonyma stödtjänster där du kan prata med en rådgivare via nätet eller telefon.
    >> Kontakta de anonyma stödlinjerna
  • Vårdcentral: I många fall kan vårdcentralen erbjuda bra hjälp vid lättare beroendeproblem. Om de bedömer att du har behov av mer specialiserad hjälp kan de sedan remittera dig vidare.
  • Socialtjänsten: Socialtjänsten erbjuder olika typer av stöd och insatser för att förebygga och motverka problem med alkohol och andra beroendeframkallande substanser. Kontakta socialtjänsten i din kommun för att få mer information.
  • Företagshälsovården: Företagshälsan kan vara till hjälp vid problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Kontakta din företagshälsovård för att få information om vilka regler som gäller på din arbetsplats.

 

Om beroende på andra språk

هل أنت على وشك فقدان السيطرة؟

ምቁጽጻርካ ተጥፍእ ኣሎኻ’ዶ?

ናይ ኣልኮል፡ ናርኮቲካን ምጥላዕ-ገንዘብን

Ma waxaad lumin rabtaa kontoroolka?

Wax ku saabsan aalkolada, daroogada iyo khamaarka lacagta.