V.45: Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol

Cirka 16 procent av befolkningen har en riskkonsumtion enligt Folkhälsomyndigheten. Med det menas en alkoholkonsumtion som ger en tydligt ökad risk för skador och sjukdomar. För dig som känner att det blivit för mycket alkohol finns strategier som kan hjälpa dig att dra ned på drickandet.

För ett år sen uppdaterade Socialstyrelsen riktlinjerna för vad som räknas som riskbruk. Gränsen går nu vid 10 standardglas eller mer per vecka, alternativt 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle (så kallad intensivkonsumtion) en gång i månaden eller oftare. Det finns dock ingen riskfri konsumtion och det är många individuella faktorer som spelar in.

Om du bestämt dig för att dricka mindre

Sara Wallhed Finn är psykolog på Alkohol och hälsa Riddargatan 1. Hon har forskat på hur vi dricker och påverkas av alkohol i mer än 10 år, och berättar att det finns mycket man kan göra på egen hand för att dricka mer medvetet. 

- Det första man kan göra är att fundera på hur man vill dricka. Vill du kontrollera ditt dagliga drickande, undvika att dricka för mycket vid specifika situationer eller undvika alkohol helt och hållet? Skriv ner ett övergripande mål och var så konkret som möjligt. Det är även bra att berätta för någon du känner som kan vara ett stöd för dig i situationer som känns utmanande, förklarar Sara Wallhed Finn.

Vidare är det bra att tänka igenom vilka situationer man har framför sig och fundera över riskerna.

- Ofta finns det specifika situationer där risken för att dricka mer än man vill ökar, kanske på vissa platser eller med vissa personer. Det är bra att fundera på om det är läge att helt undvika de situationerna, alternativt att lägga upp en konkret strategi för hur man ska hantera dem, säger Sara Wallhed Finn.

Viktigt med tydliga mål som är enkla att följa

För att en strategi ska bli hjälpsam i vardagen är det viktigt att den har tydliga mål som är enkla att följa. 

- Det kan t.ex vara att inte dricka mer än ett glas varannan timme, att öva sig på att smutta på glaset för att dricka långsamt eller att varva alkoholhaltiga drycker med alkoholfria. Om man är bortbjuden kan det vara bra att ta med sig ett alkoholfritt alternativ som man vet att man tycker om, säger Sara Wallhed Finn.

Sök hjälp

Det finns hjälp att få om du önskar stöd i att förändra ditt drickande.

Alkoholhjälpen erbjuder anonymt stöd via nätet och telefon. Om du önskar medicinskt eller psykologiskt stöd kan du enkelt anmäla dig via 1177 till någon av våra mottagningar runt om i Stockholm. Vi erbjuder även behandling via nätet för dig som vill ha en psykologisk behandling men vill jobba mer på egen hand.

 

Publicerad 2024-11-04