Anonymt stöd

För dig som önskar anonymt stöd via nätet eller telefon, när det gäller alkohol, droger, rökning eller spel om pengar, finns flera olika stödtjänster.

 

Gemensamt för stödtjänsterna är att:

  • Du som söker stöd kan vara anonym
  • Tjänsterna är nationella, så du vända dig hit oavsett var i Sverige du bor
  • Tjänsterna är kostnadsfria
  • Stöd ges via nätet eller telefon
  • Ingen tidsbokning krävs

Observera att tjänsterna har ett stödjande fokus, utan behandlingsinsatser, och ingår således inte i vården. Nedan finns i bokstavsordning en kort beskrivning av tjänsterna tillsammans med hänvisning. 

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen erbjuder information, stöd och rådgivning digitalt för personer som vill förändra sina alkoholvanor. På hemsidan finns ett diskussionsforum och möjlighet att registrera ett konto, använda en alkoholkalender samt ställa frågor till professionella rådgivare. Det finns även möjlighet att få tillgång till ett självhjälpsprogram.

Även de som är oroliga över någon annans alkoholvanor är välkomna till Alkoholhjälpen. Just nu finns även möjlighet att anmäla sig till ett internetbaserat program inom ramen för en vetenskaplig studie.

Alkoholhjälpen drivs av Beroendecentrum Stockholm. Du kan läsa mer på alkoholhjalpen.se

Alkohollinjen – 020-84 44 48

Alkohollinjen erbjuder stöd och rådgivning över telefon för de som har funderingar kring sina egna eller någon annans alkoholvanor. Om du önskar kan du få göra ett test och få tillgång till övningar du kan jobba med på egen hand.

Det finns även stöd till de som önskar förändra sin alkoholkonsumtion inför en operation.

Telefonlinjen har öppet måndag–torsdag 11.00–19.00 och fredag 11.00–16.00.

Alkohollinjen drivs av Beroendecentrum Stockholm. Du kan läsa mer på alkohollinjen.se

Droghjälpen

Droghjälpen erbjuder information, stöd och rådgivning till alla som har funderingar över sin egna eller någon annans användning av droger.

Du kan ta kontakt via telefon, 020-91 91 91, eller genom en meddelandefunktion på hemsidan. Du kan även registrera ett anonymt konto och göra ett test kring din droganvändning.

Läs mer på droghjalpen.se

Som ett komplement till Droghjälpen finns också Cannabishjälpen som är en webbplats med information om cannabis. Du kan läsa mer på cannabishjalpen.se

Droghjälpen och Cannabishjälpen drivs av Beroendecentrum Stockholm. 

Sluta-röka-linjen

Sluta-Röka-Linjen är en stödlinje för alla som har funderingar kring att sluta röka eller snusa. Du kan också höra av dig om du önskar stöd för att inte falla tillbaka efter att ha slutat, eller för att komma på fötter igen efter ett bakslag. Även de som vill stötta någon annan kan höra av sig för stöd och råd.
Stödet ges via telefon och chatt, och du kan alltid välja att vara anonym. Metoderna för avvänjning baseras på motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT).

På hemsidan kan du hitta olika tips och information som berör tobak.

Sluta-röka-linjen drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES). Läs mer på slutarokalinjen.se

Stödlinjen

Stödlinjen ger rådgivning till de som upplever problem med spel om pengar. Även de som har funderingar över någon annans spelande är välkomna att höra av sig. Rådgivningen baseras på Motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Kontakt sker via telefon, 020-81 91 00, eller mail, info@stodlinjen.se. På hemsidan har du möjlighet att göra ett test, skapa ett konto för tillgång till ett självhjälpsprogram samt få information om spelberoende.

Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning. Du kan läsa mer på stodlinjen.se