Anonymt stöd

För dig som önskar anonymt stöd via nätet eller telefon, när det gäller alkohol, droger, rökning eller spel om pengar, finns flera olika stödtjänster.

Vad stödlinjerna innebär

  • Du som söker stöd kan vara anonym
  • Tjänsterna är nationella, du kan vända dig hit oavsett var i Sverige du bor
  • Tjänsterna är kostnadsfria
  • Stöd ges via nätet eller telefon
  • Ingen tidsbokning krävs

Tjänsterna har ett stödjande fokus och ingår inte i vården. Nedan finns en kort beskrivning av tjänsterna i bokstavsordning.

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen erbjuder information, stöd och rådgivning digitalt för personer som vill förändra sina alkoholvanor. Det finns även möjlighet att få tillgång till ett självhjälpsprogram. Även de som är oroliga över någon annans alkoholvanor är välkomna till Alkoholhjälpen. 

Alkohollinjen – 020-84 44 48

Alkohollinjen erbjuder stöd och rådgivning över telefon för de som har funderingar kring sina egna eller någon annans alkoholvanor. Det finns även stöd till de som önskar förändra sin alkoholkonsumtion inför en operation.

Droghjälpen - 020-91 91 91

Droghjälpen erbjuder information, stöd och rådgivning till alla som har funderingar över sin egna eller någon annans användning av droger.

Sluta-Röka-Linjen

Sluta-Röka-Linjen erbjuder stöd till personer som har funderingar kring att sluta röka eller snusa. Du kan också höra av dig om du önskar stöd för att inte falla tillbaka efter att ha slutat, eller för att komma på fötter igen efter ett bakslag. Även de som vill stötta någon annan kan höra av sig för stöd och råd.

Stödlinjen för spelare - 020-81 91 00

Stödlinjen ger rådgivning till de som upplever problem med spel om pengar. Även de som har funderingar över någon annans spelande är välkomna att höra av sig.

Lilla häftet om självhjälp mini

Lilla häftet om självhjälp

Alkohollinjen, Alkoholhjälpen och Droghjälpens årsrapport 2020 hade temat självhjälp. I denna medföljde Lilla häftet om självhjälp som en bilaga - ett häfte som i ett kortfattat format ger information om självhjälp.

  • Vad innebär självhjälp?
  • Hur fungerar självhjälp på Alkohollinjen, Alkoholhjälpen och Droghjälpen?
  • Vad säger rådgivare på stödlinjerna om självhjälp?
  • Att kartlägga risksituationer och sätta mål för en förändring

Det och mer tas upp i lilla häftet om självhjälp. Du kan beställa hem häftet via beställningsformuläret här på sidan eller läsa det digitalt via nedan länk.

Beställ lilla häftet om självhjälp

För att kunna posta din beställning behöver vi följande uppgifter från dig: