Skärmdump från eCrafts startsida

Nytt stöd via nätet för närstående

Nu kan du som är närstående till någon med alkoholproblem få stöd via den internetbaserade kursen eCraft. Målet med kursen är att du ska få verktyg för att må bättre, hantera olika situationer i din vardag samt stödja personen i din närhet.

– Vi ser ett stort behov av stöd för närstående till personer med beroende. Många hör av sig till våra anonyma tjänster och eCraft gör det möjligt att få vidare stöd, oavsett var i landet en bor, säger Kerstin Annerborn, enhetschef eStöd, Beroendecentrum Stockholm.

Kursen

eCraft är en kurs via nätet som pågår under elva veckor. Den som går kursen har under denna tid regelbunden kontakt med en rådgivare som ger stöd och återkoppling.

Kursen bottnar i kognitiv beteendeterapi (KBT) och bygger på CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training). CRAFT är en erkänd metod för att hjälpa närstående att förbättra sin egen livskvalitet och att stödja en person i sin närhet till förändring.

Utgångspunkten är att du som närstående har bäst inblick i den andres beteendemönster och därmed även har god möjlighet att påverka hen.

– Det är första gången CRAFT erbjuds i form av ett kostnadsfritt internetstöd som inkluderar rådgivning, vilket gör det extra spännande att sätta igång, säger Kerstin Annerborn.

Du som vill gå eCraft

eCraft är en kostnadsfri kurs och passar dig som vill ha ett professionellt stöd lättillgängligt, utan att behöva ta dig till en viss plats på utsatta tider. Du går kursen under elva veckor och jobbar med innehållet via 1177 Vårdguidens plattform. Där håller du också kontakt med din rådgivare. 

För att gå kursen behöver du vara över 18 år och närstående till någon med alkoholproblem. Det spelar ingen roll var i landet du bor.

Mer information

Mer om innehållet och hur du anmäler dig här Närståendekursen eCraft

Publicerad 2020-03-03