Beroendecentrum Stockholm medverkar i SVT (Sveriges Television)

Charlotte Skoglund från Beroendecentrum Stockholm intervjuas den 15 juli i SVT. Reportaget handlar om att cannabisanvändningen hos unga ökar på sommaren. 

I reportaget ”Semesterdrogerna riskerar bli missbruk till hösten” intervjuas Charlotte Skoglund, överläkare Maria Ungdom - Livsstilsmottagningen.

Cannabisanvändningen hos unga ökar på sommaren. Statistik från Folkhälsomyndigheten påvisar att 20 % av alla unga mellan 16-29 år har testat cannabis någon gång i livet. 4,5 % har testat cannabis det senaste året i storstäder jämfört med 1,4 % kommuner i glesbefolkad region. Statistiken påvisar också att cannabisanvändning ökar i storstäderna.

Cannabisrökningen riskerar att leda till ett missbruk som gör att många inte klarar av vardagen till hösten.

– Ja, risken är att man går från ett ”pröva-på-beteende” till att fastna i ett beroende som grundats till hösten. Då kan man bli beroende antingen fysiskt eller psykiskt, säger Lennart Karlsson, kriminalkommissarie på narkotikapolisen i Stockholm.

Charlotte Skoglund påpekar också att det är på hösten som problemen uppstår.

– Det är då de här problemen blir synliga. Om man har rökt mycket under sommaren kan det bli svårt att sköta sina studier eller sitt jobb och det är ofta då som man kommer till oss, när man inser att det har blivit ett problem, säger Charlotte Skoglund.

Men cannabisanvändning kan leda in till tyngre droger.

– När det gäller alla tunga missbrukare har de allra flesta börjat med cannabis, säger Lennart Karlsson.

Publicerad 2015-07-21