Vätskekontroll på Medborgarplatsen

Beroendecentrum Stockholm genomförde den 4/9 en ”Vätskekontroll” på ett av Sveriges krogtätaste område: Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Syftet var att sätta fokus på vanor och effekter av alkohol. Omkring 150 besökare tog chansen att blåsa i en alkometer och därefter få resultatet. 

Bilden: Daniel Uppström och Anna Karin Gustafsson från Beroendecentrum Stockholm

Beroendecentrum Stockholm har tidigare genomfört ”Vätskekontroll” på Stureplan och Medborgarplatsen men då under Psykiatrins vecka. Nu valde vi att genomföra evenemanget i direkt anslutning till att semestrarna avslutats. För det är lätt hänt att alkoholvanorna hänger kvar när sommaren är över.

– Många ökar sin alkoholkonsumtion under semesterperioden och får därmed en toleransutveckling vilket vi vill uppmärksamma våra besökare på, säger Daniel Uppström, koordinator på Beroendecentrum Stockholm.

Evenemanget ägde rum mellan kl. 17:30 till 21:30.

– Vi valde att lägga evenemanget lite tidigare på kvällen för att få möjlighet att nå de som varit på After Work, säger Daniel Uppström.

Det var omkring 150 personer som tog chansen att blåsa i en alkometer och därefter få resultatet. Utifrån resultatet kunde våra medarbetare i tältet ge besökarna feedback. Promillehalten hos våra besökare varierade från 0,00 ‰ till strax över 1.0 ‰. Självklart delade vi också ut vattenflaskor ”Varannan vatten” till besökarna.

I vårt tält fanns Daniel Uppström, Annika Bylander, Anna Karin Gustafsson och Karin Hyland på plats för att diskutera vanor och effekter av alkohol med besökarna. Våra medarbetare informerade också besökarna om vilken hjälp som Beroendecentrum Stockholm kan erbjuda. För om man inte lyckas dra ner på alkoholkonsumtionen själv så finns det effektiv hjälp att få hos oss. 

 

Publicerad 2015-09-11