Vill du dricka mindre alkohol?

Det finns många förändringar som du själv kan göra för att minska ditt alkoholdrickande. Här är fem tips som kan hjälpa dig att dricka mindre eller helt sluta med alkohol.

  1. Fundera på skälen till varför du vill göra en förändring. Skriv ner vilka problem du skulle slippa om du minskar din alkoholkonsumtion, samt vilka fördelar det skulle ge. Tänk både på kort och på lång sikt.
  2. Formulera mål för hur du skulle vilja dricka. Sätt till exempel en gräns för antal glas per vecka samt per tillfälle som du dricker.
  3. Kartlägg din konsumtion av alkohol. Skriv ner dag för dag hur mycket du dricker.
  4. Öva på att tacka nej till alkohol, både till dig själv och till andra.
  5. Utvärdera efter några veckor – har du lyckats nå ditt mål

Är det svårt för dig att begränsa ditt alkoholdrickande så kan du få professionell hjälp. Det finns bra och effektivt stöd att få.

Här får du hjälp

Ofta kan du få bra hjälp på din vårdcentral eller husläkarmottagning. Du är även välkommen att vända dig direkt till oss inom Beroendecentrum Stockholm. Vi erbjuder både alkoholbehandling via nätet och på mottagning.

Du kan också ringa till Alkohollinjen, som erbjuder stöd till både dig som vill dricka mindre alkohol och till dina närstående. Samtal till Alkohollinjen är gratis och du kan vara anonym om du vill.

Direktlänkar

Vårdcentraler och husläkarmottagningar - vardcentraler.sll.se

Alkohollinjen - alkohollinjen.se

 

Bilden: Marie Kristensson

Publicerad 2020-01-14

Har du tankar på att förändra dina alkoholvanor?

I så fall kan behandling via nätet vara ett alternativ för dig. Du får jobba med både text och övningar på tider och platser du själv önskar. Behandlingen pågår under tolv veckor. Under dessa veckor har du regelbunden kontakt med en behandlare som ger återkoppling till dig och som kan svara på dina frågor. Du kan läsa mer under rubriken: